Kezdőlap » Sajtó » Sok az új cég az építőiparban

Sok az új cég az építőiparban

2016-12-05 - Forrás: Bisnode

6 százalékkal növekedett az új cégek száma Magyarországon, ezzel szeptember végéig már több mint 19 ezer új vállalkozás kezdte meg működését. A legnépszerűbb ágazat az építőipar, ahol az új cégek száma 18 százalékkal növekedett a tavalyi évhez képest. A cégmegszűnések száma még mindig nagyon magas, ezért a működő cégek száma továbbra is csökkenő tendenciát mutat.

Növekedett az új cégek száma a tavalyi év azonos időszakához mérten. 2011 óta minden évben csökkent a cégalapítások száma, így az a tény, hogy az év első háromnegyed évében 5,96 százalékkal több vállalkozás alakult, mint tavaly, bizakodásra adhat okot. 2015-ben alig 25 ezer cég alakult, közülük 18,3 ezer az év első kilenc hónapjában. Idén csaknem ezeregyszázzal több, azaz 19 412 új cég kezdte meg működését. Sajnos ez a szám még mindig 15,6 százalékkal elmarad a 2014-es időarányosan közel 23 ezer új vállalkozástól.

2010 és 2015 között felére esett vissza a vállalkozás alapítási kedv hazánkban, ám ha az mostani tendencia folytatódik, az év végét már több mint 26 ezer új céggel zárhatjuk, megfordítva ezzel az évek óta tartó negatív trendet.

A működő cégek száma továbbra is csökken, a harmadik negyedév végére már kevesebb, mint 520 ezer működő vállalkozást tartottak nyilván Magyarországon. A 2013. harmadik negyedéve óta több mint 36 ezerrel kevesebb a vállalkozások száma, ám még így is bőven meghaladja a válság előtti időszak 480 ezer körüli értékét. A cégtörlések volumene továbbra is magasan van, szeptember végéig 38 ezer céget töröltek a cégjegyzékből.

2015 vége óta csökkenő ütemben mérséklődik a működő cégek száma, ami egyfelől a növekvő cégalapítási kedvnek, másfelől a felszámolási és kényszertörlési eljárások számában történő visszesésnek köszönhető - világít rá Keleti József a Bisnode Country Managere. Várhatóan a vállalkozások számának csökknenése 2017-ben is folytatódni fog.

A legtöbb új cég az építőiparban és a szakmai, tudományos, műszaki tevékenységet végző cégek körében alakult, ezekben a szektorokban az új cégek száma meghaladja a kétezret. Az ingatlanszektorban 24 százalékkal nőtt az új cégek száma, az év első 9 hónapjában közel 1700 ingatlanos cég kezdte meg működését, míg az építőipar új vállalkozásainak száma 18 százalékkal emelkedett. A 2015-ös első háromnegyed év alapján még a kiskereskedelem volt a legnépszerűbb ágazat az új cégek körében, ám idén már 11 százalékkal kevesebb cég választotta a kiskereskedelmet elsődleges tevékenységének. Hasonló tendencia figyelhető meg a nagykereskedelemben is, ahol az új cégek száma 13 százalékkal mérséklődött.

A legtöbb cég továbbra is szakmai, tudományos és műszaki tevékenységgel foglalkozik, a működő cégek száma ebben a szektorban meghaladja a 86 ezret. Ugyancsak népszerű a kiskereskedelem több mint 57 ezer céggel, az építőipar 46 ezer vállalkozással, valamint a nagykereskedelem több mint 43 ezer működő céggel.

Az elmúlt 12 hónap során minden megyénkben csökkent a működő társaságok száma. Az idei év első felének végén még – éves viszonylatban – növekedést mutató Győr-Moson-Sopron megyében történt a legkisebb visszaesés, egy év alatt a működő cégek száma valamivel több, mint 0,1 százalékponttal csökkent. 0,4 százalékpont körüli mérséklődés figyelhető meg Csongrád és Bács-Kiskun megyékben, míg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében fél százalékpontos gyengülés történt. A cégszám legnagyobb visszaesését ugyancsak a nyugati országrészben mérte a Bisnode, Fejér és Komárom-Esztergom megye egyaránt 3,5 százalék feletti csökkenést mutatott, de Zala és Vas megye is meghaladta az országos átlagot 1,52 százalékos csökkenéssel. A fővárosban a cégek száma 1,65 százalékkal esett vissza.