Kezdőlap » Sajtó » Egyre hosszabbak a fizetési határidők

Egyre hosszabbak a fizetési határidők

A kényszerhitelező beszállítók jelentős része nem éli meg a tavaszt hazánkban

2009-12-11 - Forrás: Magyar Hírlap

Az elmúlt fél évben kilencről 16 százalékra nőtt a három hónapot meghaladó fizetési határidők aránya. Az átlagos fizetési késedelem már a 110 napot is eléri. A finanszírozást a bankok helyett a beszállítók vállalják.

Nagymértékben kitolódtak a szerződésben rögzített fizetési határidők. Az elmúlt hat hónapban kilencről 16 százalékra nőtt a kilencven napot meghaladó határidők aránya - közölte Csatlós Csilla, a követeléskezeléssel foglalkozó Direktinfo Kft. ügyvezetője.

Ötvenezer számla vizsgálata alapján a cég szakértői megállapították, hogy a vállalkozói szerződésekben rögzített átlagos fizetési határidő jelenleg a májusi 41 napról 46 napra módosult, az átlagos késedelem pedig ma már meghaladja a 110 napot. A szakember szerint ezek a számok nem azt mutatják, hogy megkezdődött a fizetési morál javulása.

Mint mondta: a szerződésekben eddigi rögzített nyolcnapos fizetési határidőt csak a tranzakciók fél százalékánál választják az üzletfelek. Szerinte ijesztő a kilencvennapos határidőt meghaladó megállapodások gyors növekedése. Az építőiparban az átlagos egyezményes fizetési határidő már most 65 nap, a nyáron mért 54 nappal szemben. A folyamat elérte a beszállítók lehetőségeinek határát, a kényszerhitelező cégek jelentős része sajnos nem éli meg a tavaszt - jósolta az igazgató.

Úgy vélte, a helyzeten a lengyel minta átvétele valamelyest segíthetne. Ott ugyanis törvényben szabták meg az egyes szerződéseknél kiköthető leghosszabb fizetési határidőket. Ez a termelő számára nem haladhatja meg a harminc, illetve különleges esetekben a hatvan vagy kilencven napot.

„Jelenleg a bankok helyett a beszállítók finanszírozzák a vásárlókat" - vonta le a következtetést Csatlós Csilla. Különösen igaz ez az építőiparra.